Morwa Biała
Brak dodatkowych opłat przy płatnościach elektronicznych
Odpowiednio dobrane opakowanie gwarantujące bezpieczną dostawę
Towar świeży pakowany bezpośrednio w szkółce
Zawsze informujemy o terminie wysyłki
Rośliny wysyłane w donicach zabezpieczających korzeń przed wyschnięciem
Morwa Biała
Korzenie morwy wykorzystywane były w medycynie chińskiej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.
Morwa biała - opis
Drzewo osiągające około 10 m wysokości o szerokiej, kulistej koronie. Liście szerokojajowate, a z czasem bardzo zmienne - klapowane, lub losowo powcinane. Na brzegu piłkowane, lub ząbkowane. Jadalne owoce morwy mają postać małych niełuków otoczonych zmięśniałymi okrywami okwiatu, tworzą podobny do jeżyny owoc złożony. Z owoców morwy do dziś produkuje się dżemy. Wyciągi z morwy używane były od wieków w tradycyjnym ziołolecznictwie.
Morwa - pielęgnacja
Po wysadzeniu dajmy morwie trochę podrosnąć, dopiero jak krzew się wzmocni po 2-3 latach wykonujemy cięcie w celu zagęszczenia krzewu. Cięcie wykonujemy wiosną.
Morwa - zastosowanie
Owoce morwy, są uważane za jedne z najzdrowszych a zarazem najsmaczniejszych owoców.
Wysokość: | 10 m | |
Rozstaw: |
100 cm |
|
Stanowisko: | słoneczne, półcień | |
Gleba: | żyzna, próchniczna | |
Odczyn gleby: | ph 4,5-5,5 | |
Podlewanie: | obfite | |
Mrozoodporność: | pełna | |
Zapach: | nie | |
Cięcie: | wiosna |
Opis
- wysokość docelowa
- powyżej 3 m
- Rozstaw (Szerokość rośliny)
- od 51 do 100 cm
- odczyn gleby
- każdy
- stanowisko
- słoneczne/półcień
- kwitnienie
- Wiosna
- dodatkowe
- zrzuca liście na zimę