Morwa Biała

5,00 zł
Brak podatku
Niedostępny

Powiadom mnie, gdy będzie dostępny

Brak dodatkowych opłat przy płatnościach elektronicznych

Odpowiednio dobrane opakowanie gwarantujące bezpieczną dostawę

Towar świeży pakowany bezpośrednio w szkółce

Zawsze informujemy o terminie wysyłki

Rośliny wysyłane w donicach zabezpieczających korzeń przed wyschnięciem

Morwa Biała

Korzenie morwy wykorzystywane były w medycynie chińskiej do leczenia cukrzycy, gorączki i kaszlu.

Morwa biała - opis

Drzewo osiągające około 10 m wysokości o szerokiej, kulistej koronie. Liście szerokojajowate, a z czasem bardzo zmienne - klapowane, lub losowo powcinane. Na brzegu piłkowane, lub ząbkowane. Jadalne owoce morwy mają postać małych niełuków otoczonych zmięśniałymi okrywami okwiatu, tworzą podobny do jeżyny owoc złożony. Z owoców morwy do dziś produkuje się dżemy. Wyciągi z morwy używane były od wieków w tradycyjnym ziołolecznictwie.

Morwa - pielęgnacja

Po wysadzeniu dajmy morwie trochę podrosnąć, dopiero jak krzew się wzmocni po 2-3 latach wykonujemy cięcie w celu zagęszczenia krzewu. Cięcie wykonujemy wiosną.

Morwa - zastosowanie

Owoce morwy, są uważane za jedne z najzdrowszych a zarazem najsmaczniejszych owoców.

Wysokość: 10 m
Rozstaw:

100 cm

Stanowisko: słoneczne, półcień
Gleba: żyzna, próchniczna
Odczyn gleby: ph 4,5-5,5
Podlewanie: obfite
Mrozoodporność: pełna
Zapach: nie
Cięcie: wiosna

 

goły korzeń

Opis

wysokość docelowa
powyżej 3 m
Rozstaw (Szerokość rośliny)
od 51 do 100 cm
odczyn gleby
każdy
stanowisko
słoneczne/półcień
kwitnienie
Wiosna
dodatkowe
zrzuca liście na zimę