Jak przechowywać truskawki

Czy truskawki można przechowywać w lodówce?

Jak najbardziej lodówka nadaje się do przechowywania truskawek, których nie damy zjeść w ten sam dzień.

Myć czy nie myć truskawek przed włożeniem do lodówki?

Skórka owocu jest pokryta warstwą specjalnej substancji wytwarzanej przez roślinę. Ma ona za zadanie ochronę miąższu przed wnikaniem i rozwojem bakterii gnilnych. Dlatego usunięcie jej podczas mycia powoduje, że owoce szybciej się psują.

Tak samo uszkodzone truskawki należy odebrać i jak najszybciej zużyć. Truskawki myjemy na sitku pod bieżącą wodą tuż przed zjedzeniem lub dalszym przetworzeniem.

Usuwanie szypułek z truskawek

Szypułki mają również istotną funkcję w utrzymaniu owoców w stanie świeżości. Dlatego truskawki pozbawiamy szypułek dopiero przed samym jedzeniem. Przeznaczone do przechowywania truskawki w lodówce pozostawiamy z szypułkami.

Zielone szypułki z truskawek usuwa się tuż przed spożyciem.

truskawki

Przygotowanie truskawek do przechowywania w lodówce

Truskawki przed włożeniem do lodówki należy przebrać i pozostawić tylko całe owoce bez uszkodzeń. Odkładamy do zjedzenia w najbliższym czasie mocno dojrzałe truskawki, które w lodówce nie poleżą zbyt długo.

Przekładamy truskawki do pojemnika, na talerz lub tackę w pojedynczej warstwie.

Na około pół godziny przed jedzeniem owoce truskawek należy wyciągnąć z lodówki i pozostawić na blacie aby się ociepliły. Truskawki wydzielają najlepszy aromat jeśli są w temperaturze pokojowej. Przechowywane w lodówce truskawki wytrzymują około 2-3 dni.

Co zrobić gdy mamy dużo truskawek do przechowania?

Gdy mamy do dyspozycji ogród możemy pokusić się o uprawę w nim truskawek. W pierwszym roku po posadzeniu będziemy mieć już spore zbiory. Jeśli nie damy rady ich przerobić na bieżąco mamy kilka rozwiązań:

·         zamrozić truskawki;

·         przebrać truskawki i najtwardsze owoce przechować w lodówce w szerokim naczyniu;

·         oczyścić truskawki, rozdrobnić w blenderze z dodatkiem cukru i zamrozić.

Truskawki dostępne są przez kilka tygodni i warto je mrozić, aby móc po nie sięgnąć w czasie letnich upałów czy w zimowe wieczory.

Jeśli dysponujemy ogrodem czy ogródkiem działkowym to możemy mieć własną grządkę truskawek. Na jedną osobę wystarczy posadzić truskawki w ilości 10 krzaczków. Takie własne truskawki są zdrowsze i jeśli dojrzewają w słońcu są na pewno wyborne. Można na bieżąco użyć je do przygotowywania obiadów i deserów, jak naleśniki z truskawkami, dżem truskawkowy czy kompot z truskawek z dodatkiem płatków róży, rabarbaru.

Powiązane produkty

Komentarze (0)

Brak komentarzy w tym momencie.