

Bardzo wartościowy gatunek, o małych wymaganiach, z dekoracyjnymi, białymi kwiatami. Odporny na mróz. Owoce są wykorzystywane do wyrobu soków, konfitur, dżemów, kompotów Świdośliwa to niskopienne drzewo o luźnej koronie osiągające do 5 m wysokości. Kwiaty są bardzo liczne i dekoracyjne, zebrane w kwiatostany, w kolorze białym. Kwitnie w kwietniu. Owoce świdośliwy można jeść prosto z drzewka, a także robiąc z nich konfitury, dżemy, nalewki itp. Owoce są zebrane po kilka sztuk, mają kształt kulisty, w środku po kilka pestek, stosunkowo długie ogonki, kolor ciemnoróżowy z sinym nalotem. Liście jesienią przebarwiają się na odcienie czerwieni i fioletu. Świdośliwa jest łatwa w uprawie, dobrze rośnie i obficie owocuje nawet na mniej zasobnych i średnio żyznych glebach o odczynie najlepiej obojętnym. Nie lubi miejsc podmokłych. Preferuje stanowiska słoneczne, ewentualnie lekko zacienione. Jest w pełni odporna na mrozy, nawet do - 400Celsjusza. Nazwa łacińska: Amelanchier Lamarckii |
![]() |
Wysokość: | 5 m |
![]() |
Rozstaw: | 2,5 - 3 m |
![]() |
Stanowisko: | słoneczne, półcień |
![]() |
Gleba: | średnio żyzna |
![]() |
Odczyn gleby: | ph 6.6-7.2 |
![]() |
Podlewanie: | okazjonalne |
![]() |
Mrozoodporność: | pełna |
![]() |
Zapach: | brak |
![]() |
Cięcie: | brak |
Super !!!