Witamy, możesz zalogować się lub założyć konto.

Jagody Goji (kolcowój)

Kod Produktu: doniczka 2 litrowa
Punkty Lojalnościowe: 0
Dostępność: W magazynie
Cena: 17.00 PLN

Ilość:  Do Koszyka

Krzew Lycium Barbarum, na którym rosną jagody Goji.

Lycium Barbarum znany w Polsce jako Kolcowój Pospolity, lub Kolcowój Szkarłatny.

Kolcowój Szkarłatny zwany także Azjatycką Wilczą Jagodą to krzew o wysokości od 1,0 do 3,0 m i łukowato zwisających gałązkach pokrytych kolcami.

Pochodzi z terenów Chin, Tybetu oraz Mongolii. Spośród 8000 różnej żywności ziołowej należącej do systemu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej istniejącej od kilku tysięcy lat Jagody Goji plasują się na pierwszym miejscu tej listy.

Według ekspertów żywieniowych Jagody Goji to najzdrowsze pożywienie na świecie. Wyjątkowo bogate w całe mnóstwo składników odżywczych, witamin,
oraz minerałów.

Jagody Goji zwane ,,Owocami Długowieczności'' są:

- kompletnym źrółem białka;

- zawiarają 19 różnych aminokwasów;

- zawierają 21 pierwiastów śladowych - między innymi cynk, żelazo, miedź, wapno, german (posiadający działanie antyrakowe), selen, fosfor. 

- w ich skład wchodzą takie witaminy jak: B1, B2, B6 oraz witamina A; 

- najbogatsze źródło karetonoidów, w tym przede wszystkim beta- karotenu. Zawiera go więcej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie.

- niezastąpione źrodło żelaza - jest w nich trzy razy więcej żelaza niż w szpinaku;

- niezastąpione źródło witaminy C - jagody Goji posiadają 50 razy więcej witaminy C niż pomarańcze (zajmują III miejsce na świecie wśród naturalnych źródeł tej witaminy);

- zawierają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy, który jest pomocny w odchudzaniu oraz kwas Omega6;

- zawierają beta - sisterol o działaniu przeciwzapalnym oraz obniżającym poziom cholesterolu we krwi;

- zawierają polisacharydy wzmacniające system odpornościowy oraz spowalniające proces starzenia;

- mają jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów spośród wszelkich pokarmów na świecie;

- dzięki zawartości luteiny i zeaksantyny pomagają chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawiać uszkodzenia przez nie spowodowane;

- regulują wysokie stężenie cukru we krwi oraz wspomagają w leczeniu cukrzycy;

- oczyszczają wątrobę z toksyn - napar przygotowany z jagod Goji pomaga na wszekie problemy trawienne;

- zawierają fizalinę, czyli związek stosowany w chorobach o podłożu nowotworowym (białaczkach);

- zawierają cyceron, czyli czynnik przeciwzapalny obniżający poziom złego cholesterolu (LDL), ale pomagają również zwalczać impotencję i leczyć powiększenie prostaty;

- pozwalają złagodzić bóle i zawroty głowy;

- poprawiają jakość snu, apetyt i trawienie;

- wspomagają konwencjonalne leczenie choroby nowotworowej;

- redukują toksyczne efekty chemioterapii i radioterapii;

- pomagają złągodzić stres i niepokój, poprawiają witalność i nastrój.

Im jestesmy starsi, tym nasze organizmy produkują  mniej hormonu wzrostu, który jest powiązany z procesem starzenia się. Jagody Goji są jedynym znanym pożywieniem stymulującym organizm do naturalnej produkcji tego hormonu.

Według Chińczyków Jagody Goji znacząco przedłużają życie. Legenda głosi, że Li Qing Yen, ktory spopularyzował Jagody Goji spożywał codziennie Jagody Goji i żył 252 lata. Znał on 3 mędrców mających ponad 300 lat. Nauczył się od nich sztuki długowieczności, diety, oraz zielarstwa. W wieku 50 lat spotkał innego mędrca, który żył 500 lat.

Na półkuli północnej okres kwitnienia przypada od czerwca do września włącznie,
a jagody dojrzewają począwszy od sierpnia do października, w zależności od szerokości geograficznej, wysokości nad poziomem morza oraz specyfiki klimatu.

Uprawa krzewu: preferuje stanowiska słoneczne, jest mrozoodporny, jednak młode okazy dobrze jest zabezpieczyc przed zimą. Podlewanie umiarkowane zapewniające stałą wilgotność podłoża. Roślina przetrzymuje krótkotrwałe przesuszenie lepiej niż przelanie podłoża.

Nazwa łacińska: Lycium Barbarum

Wysokość: 300 cm
Rozstaw:

100 cm

Stanowisko: słoneczne
Gleba: żyzna, przepuszczalna
Odczyn gleby: ph 5 - 6
Podlewanie: okazjonalne
Mrozoodporność: okrywać w zimnych regionach kraju
Zapach: nie
Cięcie: formujące każdej wiosny

 

 

 

atrybuty-podstawowe
cięcie formujące każdej wiosny
gleba żyzna, przepuszczalna
mrozoodporność okrywać w zimnych regionach kraju
odczyn gleby ph 5 - 6
podlewanie okazjonalne
rozstaw 100 cm
stanowisko słoneczne
wysokość 300 cm
zapach nie

Napisz opinię

Imię i Nazwisko:


Opinia: Uwaga: HTML nie jest interpretowany!

Ocena: Zła            Dobra

Wpisz kod w polu poniżej: